Alergarea în timpul iernii este o necesitate pentru oricine nu vrea să-și piardă progresul făcut în lunile mai calde și o mare plăcere pentru alergătorii pasionați. De asemenea, începutul iernii și apropierea Anului Nou coincid cu perioada în care iubitorii de sport își stabilesc noi obiective, dintre care multe implică ieșirea în natură și mișcarea intensă.

Dar pe măsură ce temperaturile scad, aerul rece aduce în corpul unui alergător o mulțime de efecte care ajung să îngreuneze alergarea și să îl descurajeze. Este important să știm că toate aceastea sunt efecte normale, care nu ar trebui să ne scadă motivația odată ce am ajuns să le înțelegem și să ne obișnuim cu ele. Haideți să vedem ce se întâmplă în corpul nostru atunci când alergăm iarna.

Înghețarea extremităților

Degetele de la mâini și de la picioare amorțite sunt una dintre cele mai frecvente senzații neplăcute provocate de alergarea de iarnă și sunt cauzate de restrângerea vaselor de sânge ca răspuns la aerul rece. Acest efect, cunoscut și sub numele de vasoconstricție, reduce fluxul de sânge către extremități, împingând în schimb acel sânge către centrul corpului și în jurul organelor esențiale, cum ar fi inima.

Curgerea nasului

Dacă simți că respiri din ce în ce mai greu în timpul alergării, există și un motiv pentru asta. Aerului rece îi lipsește aproape orice umiditate sau umezeală și, pe măsură ce își face drum prin corp, usucă cam tot ce atinge. După cum vă puteți imagina, pasajele nazale sunt primele care se usucă.

Curgerea nasului este un instinct normal al corpului nostru, care încearcă să amelioreze uscăciunea. Din păcate, corpul compensează de obicei excesiv, de aceea scurgerile nazale ajung să ne îngreuneze respirația și alergarea. Le putem combate cu câteva picături nazale.

Oboseala sporită

Ai simțit vreodată că alergările tale în timpul iernii sunt, ei bine, mai solicitante? Excluzând suprafața de alergare, care poate fi  gheață sau zăpadă sau straturile suplimentare de haine, corpul nostru tot arată semne de oboseală mult mai rapid decât vara. Există și o explicație pentru asta.

La temperaturi de îngheț, corpul  trebuie să lucreze mai mult doar pentru a menține temperatura de bază ridicată. Chiar și tremuratul – care este de fapt o serie de contracții musculare involuntare menite să încălzească corpul – consumă energie prețioasă stocată, lăsând mai puțină disponibilă pentru alergare. Cu alte cuvinte, traseul pe care îl străbatem vara se va simți mult diferit în timpul iernii.

Arsuri în piept

Ai simțit vreodată că îți ard plămânii în timp ce inhalezi aerul rece? De fapt nu sunt chiar plămânii, senzația de arsură pe care o simțițim este legată de trahee, care, la fel ca pasajele nazale, se usucă considerabil din lipsa de umiditate din aer. Corpul nostru este extraordinar echipat pentru a încălzi aerul rece pe măsură ce călătorește prin el și, până când ajunge la plămâni, acesta ajunge deja la același nivel cu temperatura internă.

Contracțiile musculare

Mușchii se simt adesea strânși în timpul iernii, indiferent de tipul de efort depus și oricât de mult ne-am încălzi. Acest lucru se datorează faptului că mușchii noștri nu se pot contracta la fel de eficient la temperaturi mai scăzute, așa cum se îmtâmplă la temperaturi mai calde. Temperaturile reci înseamnă o eliberare mai mică de oxigen în corp și, prin urmare, ridigizarea mușchilor. Din păcate, unii alergători neexperimentați își înrăutățesc situația, făcându-și rutina de încălzire a mușchilor în interior, neștiind că odată ce ies la temperaturi scăzute, mușchii se strâng din nou. Pe timpul iernii este important ca încălzirile să aibă loc la aceeași temperatură la care alergi, adică afară.

Acum, că suntem fmiliarizați cu toate efectele care se produc în corpul nostru atunci când alergăm iarna, nu există niciun motiv pentru care să ne pierdem motivația în această perioadă. Tot ce trebuie să facem este să tratăm diferit fiecare antrenament, să ne fixăm obiective realiste și să recunoaștem semnalele pe care organismul nostru le transmite.

Iată doar câteva dintre beneficiile alergării pe timp de iarnă:

  • Alergarea pe vreme rece ar putea să vă ajute să ardeți mai multe grăsimi. Cum? Temperaturile reci pot transforma grăsimile nedorite într-un alt tip de grăsime care arde de fapt calorii.
  • Alergatul este un instrument excelent pentru prevenirea creșterii în greutate în timpul iernii. A ajunge la sală este o provocare în sine (mai ales în lunile de iarnă), iar o bandă de alergat acasă poate deveni plictisitoare, motiv pentru care ne place să alergăm pe vreme rece. Este gratuit, convenabil și niciodată plictisitor.
  • Te vei simți mai vesel! Un studiu publicat în revista Environmental Science and Technology a constatat că persoanele care au făcut mișcare în aer liber au raportat o energie crescută, au scăzut sentimentele de depresie și au mai multe șanse să-și repete antrenamentele.
  • Alergatul menține metabolismul puternic. Corpurile noastre sunt programate să ne păstreze depozitele de grăsime în timpul iernii, încetinindu-ne metabolismul ca răspuns direct la scăderea nivelului de efort.

Leave a comment